10
04
2011

Sokszor magában beszél, akkor is ha mások is hallják

Egyik ismerősömnek szeretnék segíteni, mert eléggé furán viselkedik, nem tudom, hogy miért, ezért is kérem az Ön segítségét! Tehát ő sokszor magában beszél, akkor is ha mások is hallják, volt már hogy mentünk le egyszerre a lépcsőn, és ő csak mondta a magáét, de nem lehetett érteni, hogy mit mond. Sokszor nevetgél magában, az utcán feltűnően lassan sétál, minden embert nagyon megnéz/végigmér. Nem szívesen beszélget másokkal, csak egyedül üldögél. Próbáltam vele pár szót beszélgetni, válaszolt, de közben furán, ijedten figyelt engem, mintha félne tőlem... vagy nem is tudom. Egyszer szinte rohant ki a panelból, és kérdezte tőlem, hogy nem -e láttam a mobiltelefonját, miközben az ott volt a kezében, mondtam neki, hogy hiszen a kezedben van, ő megköszönte, de úgy ment tovább mintha még keresné a telefonját, nézte a földet. A parkban pedig magában bújócskázott, elfutott egyik fától a másikig, és ott bujkált. De van amikor tök normálisan viselkedik, barátságos, simogatja a kutyámat, de van, hogy még aznap délutánra megváltozik a hangulata, és megint olyan fura lesz a viselkedése. Amúgy ő 30 év körüli, az idős anyukájával él.

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ! Gabriella

 
Önismereti Tréning
 

Kedves Gabriella!

A leírt viselkedés sejteti, hogy valamilyen kezelésre szoruló pszichiátriai problémával küzd az illető, bár levél alapján semmiképp nem lehet diagnosztizálni. Ha jól látom, nem közeli barátról van szó, lehetséges, hogy már kap is valamilyen kezelést az illető, csak nem tudunk róla. Ha annyira szeretne segíteni, hogy ez megéri Önnek az időt, érdemes első körben vele beszélgetni, kipuhatolni, neki van-e betegségtudata, járt-e már szakembernél. Persze, nem direktben gondolom feltenni ezeket a kérdéseket, inkább érdeklődjön egyszerűen afelől, ő hogy érzi magát a bőrében, mivel tölti napjait. Ha nem derül ki, hogy már kapott volna segítséget, második körben az édesanyát lehet "megkörnyékezni". Általában a család veszi észre, hogy nem úgy viselkedik valaki, mint addig, és ők szokták elkísérni a pszichiátriára a rokont, ahol alaposabban felmérik, van-e baj.

Üdvözlettel: Cziglán (Bujdosó) Karolina

családi fotózás: gyermekfotózás, babafotózás profitól | Operatőr-bérlés Videófelvétel készítés | Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.)